Mąkę przesiać na blat. Zrobić wgłębienie, dodać: sól, amoniak, cukier puder, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść kruche ciasto.
Ciasteczka, które niejednemu z nas z pewnością przypomną smak dzieciństwa. Kruche, delikatne, lekko maślane ciasteczka z grubym cukrem na wierzchu. Idealne do herbaty czy szklanki mleka, na podwieczorek czy deser – sprawdzą się idealnie.
Ciasteczka
Mąkę przesiać na blat. Zrobić wgłębienie, dodać: sól, amoniak, cukier puder, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść kruche ciasto.
Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować. Następnie na blat wysypać gruby cukier kryształ, położyć rozwałkowany placek, docisnąć wałkiem. Wyciąć ciasteczka za pomocą małej szklanki lub foremek.
Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, stroną z cukrem do wierzchu. Piec około 15-18 minut w temp. 180°C.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się