Lukier królewski przygotowujemy w mikserze używając końcówki do ucierania (nie końcówki do ubijania białek). Do misy wlewamy białko i na małych obrotach delikatnie je podbijamy (tak by powstała lekka pianka).
Każdy wie, że pierniczki to obowiązkowy punkt Świąt. Ale pierniczki bez lukru? Tak nie może być! Poznaj najlepszy przepis na królewski lukier!
Lukier
Lukier królewski przygotowujemy w mikserze używając końcówki do ucierania (nie końcówki do ubijania białek). Do misy wlewamy białko i na małych obrotach delikatnie je podbijamy (tak by powstała lekka pianka).
Dodajemy puder i sok z cytryny i na małych obrotach ucieramy lukier ok. 10-12 min. Po tym czasie zwiększamy obroty i ucieramy jeszcze kilka minut, aż do otrzymania pięknego śnieżnobiałego koloru i konsystencji przypominającej gęsty klej. Lukier od razu nadaje się do dekorowania.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się