Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, ponownie wymieszać.
Składniki:
Ciasto
Lukier:
Dekoracja:
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, ponownie wymieszać.
W drugiej misce rozmieszać jajka z jogurtem lub kefirem lub maślanką oraz roztopionym i ostudzonym masłem lub olejem roślinnym.
Mokre składniki wlać do sypkich i delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
Formę na babeczki wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190° stopni.
Wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 – 22 minuty. Lukier przygotować z połączenia cukru pudru Królewskiego oraz soku z cytryny – zmiksować na gładką masę. (Uwaga: przed dodaniem soku z cytryny do cukry, należy go przecedzić przez sitko) Polać lukrem babeczki i udekorować według uznania, np. płatkami suszonych kwiatów.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się