Szaszłyki z kurczaka w marynacie BBQ

Szaszłyki z kurczaka w marynacie BBQ

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

SYROP CUKROWY

⁃ 1 szklanka Cukru Królewskiego trzcinowego

⁃ 1 szklanka zimnej wody

MARYNATA BBQ

⁃ łyżka syropu cukrowego

⁃ 2 łyżki ketchupu

⁃ łyżeczka suszonego czosnku

⁃ 1/2 łyżeczki kurkumy

⁃ 1/2 łyżeczki imbiru ⁃ łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

⁃ 2 łyżki sosu sojowego

⁃ średniej wielkości czerwona cebula

⁃ łyżka oleju

⁃ sól / pieprz

⁃ 2 duże filety z kurczaka

PRZYGOTOWANIE

1.

Syrop cukrowy
Wodę gotować z cukrem przez około 20 minut aż jej nadmiar wyparuje i syrop cukrowy wyraźnie zgęstnieje. Po wystudzenie będzie jeszcze bardziej gęsty. Po zdjęciu z palnika można do gorącego syropu dodać skórki z cytrusów, wanilię lub zioła. Po wystudzeniu przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce.

2.

Marynata BBQ
Cebule usmażyć na oleju – wystudzić. Pozostałe składniki połączyć z cebulą oraz olejem ze smażenia. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę – połączyć z marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Mięso nabić na patyczki i smażyć lub grillować przez kilka minut z każdej strony.

3.

Cebule usmażyć na oleju – wystudzić. Pozostałe składniki połączyć z cebulą oraz olejem ze smażenia. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę – połączyć z marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Mięso nabić na patyczki i smażyć lub grillować przez kilka minut z każdej strony.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się