Skrzydełka z grilla w sosie BBQ

Skrzydełka z grilla w sosie BBQ

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Złociste skrzydełka z kurczaka, oblepione gęstym, aromatycznym, lekko słodkim sosem BBQ to fantastyczny pomysł na rodzinny obiad czy przekąskę na domową imprezę albo grilla. Spróbuj i przekonaj się!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • Dymka do podania

Sos BBQ:

  • 30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy Sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 30 g masła
  • 40 ml octu ryżowego
  • 30 ml sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki papryki w proszku ostrej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  • Sól

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Wszystkie składniki na sos umieścić w garnuszku i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Ostudzić.

Krok  2
2.

Zanurzyć w sosie skrzydełka, odstawić na min. godzinę.

Krok  3
3.

Zamarynowane skrzydełka ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować sosem, piec w temp. 200°C przez około 30 minut (na złoty kolor). W trakcie pieczenia można je posmarować sosem BBQ. Podawać posypane posiekaną dymką, z pozostałą resztą sosu BBQ.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się