Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych oraz ogonków. Zetrzeć je na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać cukier drobny Cukier Królewski oraz pulpę jabłkową. Podsmażać przez ok. 15 min. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Składniki:
Ciasto kruche:
Nadzienie jabłkowe:
Pulpa jabłkowa z soku jabłkowego wyciśniętego z 1 kg jabłek
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych oraz ogonków. Zetrzeć je na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać cukier drobny Cukier Królewski oraz pulpę jabłkową. Podsmażać przez ok. 15 min. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać masło pokrojone w kostkę i cukier drobny Cukier Królewski. Masło przecierać z mąką i cukrem na kruszonkę. W kruszonce zrobić wgłębienie i dodać jajko, żółtka i śmietanę. Wszystko posiekać nożem. Zagnieść ciasto w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć na 1h do lodówki.
Wyjąć ciasto i podzielić je na dwie części. 1 część rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem.
Na cieście ułożyć przestudzone jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkować podsypując mąką i przełożyć na jabłka. Nakłuć widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ok. 45 min.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się