Świąteczny makowiec

Świąteczny makowiec

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

Boże Narodzenie nie może obyć się bez makowca. W tym roku postawiliśmy na tradycyjną struclę, polaną lukrem, z dekoracją z orzechów i skórki pomarańczowej. Prezentuje się dostojnie i smakuje wybornie. A to chyba najlepsza zachęta do jego wykonania.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej 
  • 200 g mleka 
  • 70 g masła 
  • 40 cukru Cukier Królewski 
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 2 jajka
  • 1 żółtko 

Masa makowa:

  • 500 g maku zmielonego 3-krotnie 
  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 80 g orzechów włoskich 
  • 80 g rodzynek 
  • 3 białka 
  • 2 żółtka

  • sok z 2 pomarańczy  

Dekoracja wierzchu:

  • 25 g białek 
  • 130 g cukru pudru Cukier Królewski 
  • około 50 g posiekanych orzechów laskowych 
  • około 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i cukrem. Wlać ciepłe mleko, wbić jajka i żółtko, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło, zagnieść ciasto, aż zacznie odstawać od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.

Krok  2
2.

Mak sparzyć, zmielić w maszynce 3-krotnie. Białka ubić.
Do suchego garnka wsypać posiekane orzechy, podprażyć 30-40 sekund na dużym ogniu. Następnie wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wsypać mak, posiekane rodzynki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Na koniec dodać żółtka i ubite białka, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, posmarować makiem, zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temp. 180°C przez około 40 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu ostudzić.

Krok  3
3.

Cukier puder wymieszać z białkami. Polać lukrem wierzch strucli, posypać posiekanymi orzechami laskowymi i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski