Świąteczne ciasto migdałowe

Świąteczne ciasto migdałowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

Święta to wyjątkowy czas. Do tej atmosfery pasuje tylko… wyjątkowe ciasto! Postaw na naszą migdałową propozycję i oczaruj domowników niebanalną słodkością!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na formę 18 cm:

  • 3 jajka
  • 85 g drobnego cukru Cukier Królewski
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • ½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy

Nasączenie:

  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru drobnego Cukier Królewski

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski

Dodatkowo:

  • 60 g marcepanu
  • fileciki z pomarańczy
  • porzeczki czerwone
  • gałązki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE

1.

1. Piekarnik nagrzać do 175*C góra-dół.

2.

Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier oraz pastę z wanilii. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość.

3.

Do ubitej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

4.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Masę przelać do tortownicy i wyrównać. Piec przez około 30-35 minut w temperaturze 175ºC góra-dół do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone ciasto obkroić od brzegów tortownicy i przełożyć na paterę.

5.

Sok pomarańczowy z cukrem zagotować aż cukier się rozpuści i wystudzić.

6.

Ciasto nasączyć za pomocą łyżki sokiem pomarańczowym. Marcepan rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg 18 cm i wyłożyć na wierzch ciasta.

7.

Schłodzoną śmietanę wraz z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem.

8.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać na masę marcepanową.

9.

Udekorować filecikami z pomarańczy, kulkami porzeczki i gałązkami świeżego rozmarynu.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!