Sernik pistacjowo-malinowy

Sernik pistacjowo-malinowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Walentynki, Wielkanoc

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Masa sernikowa:

• 70 g białej czekolady

• 100 ml śmietanki 30%

• 150 g pasty pistacjowej (niesłodzonej)

• 700 g twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)

• 4 jajka

• 1/2 szklanki drobnego Cukru Królewskiego

• 3 krople aromatu z prawdziwą wanilią

• 45 g miękkiego masła

• 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

Spód:

• 130 g herbatników

• 50 g masła

Polewa:

• 50 g białej czekolady

• 25 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

1.

Herbatniki blendujemy na okruszki, masło rozpuszczamy i łączymy ze sobą. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki z masłem i lekko ugniatamy.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca (nie gotujemy jej!), następnie dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Po przestygnięciu dodajemy pastę pistacjową i mieszamy do połączenia.

2.

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp pokojowej. Do misy miksera dodajemy twaróg, cukier, wanilię i jajka. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy masło, skrobię i wcześniej przygotowaną masę pistacjową. Miksujemy chwilę do połączenia składników.

3.

Masę przelewamy do tortownicy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez 25 minut w temp. 170 stopni góra/dół, a następnie przez 55 minut w termoobiegu 130 stopni. Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku, a następnie w lodówce.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się