Sernik mango na zimno

Sernik mango na zimno

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do kilku godzin
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Wielkanoc

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki – spód ciasteczkowy:

● 150 g herbatników

● 40 g roztopionego masła

Składniki – masa serowa:

● 400 g trzykrotnie zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego

● 500 g pulpy z mango (najlepiej z puszki bez dodatku cukru)

● 2 łyżki soku z cytryny

● 130 g Cukru Pudru Królewskiego

● 18 g (ok. 6 łyżeczek) żelatyny w proszku

● 90 ml zimnej wody

● 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

Składniki – dekoracja:

● 150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

● 1 łyżeczka Cukru Pudru Królewskiego

● ziarenka z 1/4 granata

PRZYGOTOWANIE

1.

Sposób przygotowania – spód:

1. Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub ręcznie (np. w woreczku foliowym przy użyciu wałka).

2. Połączyć z roztopionym masłem i wymieszać do uzyskania masy przypominającej wilgotny piasek.

3. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Masę ciasteczkową równomiernie rozprowadzić na dnie formy, dociskając łyżką.

2.

Sposób przygotowania – masa serowa:

1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem śmietany kremówki) doprowadzić do temperatury pokojowej.

2. Twaróg, pulpę mango, sok z cytryny i cukier puder Królewski zmiksować na gładką masę.

3. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać (bez doprowadzania do wrzenia) i dokładnie rozpuścić.

4. Do przestudzonej, ale nadal płynnej żelatyny dodać stopniowo kilka łyżek masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając.

5. Całość połączyć z pozostałą masą serową, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i w dwóch partiach delikatnie wmieszać do masy serowej.

7. Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać wierzch i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, najlepiej przez noc.

3.

Sposób przygotowania – dekoracja:

1. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem Cukru Pudru Królewskiego.

2. Ubitą śmietanę rozprowadzić na wierzchu schłodzonego sernika.

3. Całość udekorować ziarenkami granatu.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się