Red Velvet Cheesecake

Red Velvet Cheesecake

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Karnawał, Walentynki

Truskawki i czekolada to znane afrodyzjaki, które bardzo często pojawiają się w walentynkowym menu. Nie zabrakło ich także w naszym deserze, czerwonym serniczku. Jest aksamitny i delikatny w smaku, rozpływa się w ustach niczym lekka chmurka i nie sposób się w nim nie zakochać.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na tortownicę o średnicy około 20cm):

Spód:

  • 200 g ciasteczek czekoladowych
  • 70 g masła

Masa:

  •  1 kg serka w wiaderku (w temp. pokojowej)
  •  220 g cukru drobnego Cukier Królewski
  •  30 g żelatyny rozpuszczonej w 50 g gorącej wody
  •  350 g zmiksowanych truskawek
  • opcjonalnie: szczypta czerwonego barwnika lub 2-3 łyżki soku z buraka

Do dekoracji:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 40 g cukru pudru Cukier Królewski
  • Około 50 g posiekanej białej czekolady
  • Opcjonalnie: liofilizowane truskawki

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać. Wyłożyć masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, docisnąć, wstawić do lodówki na około 30 minut.

Krok  2
2.

Ser wymieszać z cukrem, musem z truskawek i rozpuszczoną żelatyną oraz opcjonalnie barwnikiem (lub sokiem z buraka). Wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.

Krok  3
3.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej. Wycisnąć “kwiatuszki”. Udekorować posiekaną białą czekoladą i liofilizowanymi truskawkami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się