Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać. Wyłożyć masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, docisnąć, wstawić do lodówki na około 30 minut.
Truskawki i czekolada to znane afrodyzjaki, które bardzo często pojawiają się w walentynkowym menu. Nie zabrakło ich także w naszym deserze, czerwonym serniczku. Jest aksamitny i delikatny w smaku, rozpływa się w ustach niczym lekka chmurka i nie sposób się w nim nie zakochać.
Składniki (na tortownicę o średnicy około 20cm):
Spód:
Masa:
Do dekoracji:
Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać. Wyłożyć masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, docisnąć, wstawić do lodówki na około 30 minut.
Ser wymieszać z cukrem, musem z truskawek i rozpuszczoną żelatyną oraz opcjonalnie barwnikiem (lub sokiem z buraka). Wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej. Wycisnąć “kwiatuszki”. Udekorować posiekaną białą czekoladą i liofilizowanymi truskawkami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się