Brzoskwinie/nektarynki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnuszka, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pudding z nasion chia to idealny pomysł na deser latem. Jest lekki i delikatny, bardzo łatwo się go przygotowuje, a do jego wykonania możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców. Nasiona chia zawierają wiele cennych mikroskładników, więc nasz deser jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy!
Pudding chia:
Brzoskwinie/nektarynki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnuszka, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jogurt wymieszać z nasionami chia, odstawić do lodówki na około 15 minut.
Truskawki rozgnieść widelcem, dodać do nich maliny. Włożyć do garnuszka i również gotować na dość dużym ogniu przez około 20 minut, aż sos się nieco zredukuje. Wówczas dodać do niego mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Na dno szklanek wyłożyć ostudzony mus malinowo-truskawkowy, następnie pudding chia. Na wierzchu położyć porcję brzoskwiń. Deser można dodatkowo udekorować połówkami truskawek.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się