Pieczone jabłka faszerowane masą sernikową 

Pieczone jabłka faszerowane masą sernikową 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

4 duże jabłka (np. szara reneta, ligol)
200–250 g sera z wiaderka na sernik
1–2 jajka (w zależności od wielkości jabłek i ilości nadzienia)
4 łyżki cukru trzcinowego Królewski
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki cynamonu (do posypania)
2 łyżki posiekanych pistacji (do dekoracji)
syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE

1.

Jabłka umyć, odciąć górne części i delikatnie wydrążyć środki, pozostawiając ścianki na tyle grube, by owoce zachowały kształt.
W misce wymieszać ser z wiaderka, jajko (lub dwa, jeśli używane są duże jabłka), cukier trzcinowy i ziarenka wanilii, aż powstanie gładka masa.
Jabłka zabezpieczyć folią aluminiową, by w trakcie pieczenia zachowały kształt.
Napełnić owoce masą sernikową i ustawić w naczyniu żaroodpornym.
Jabłka przykryć folią aluminiową – dzięki temu masa sernikowa nie przypali się z wierzchu.

2.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 25–30 minut, aż jabłka zmiękną, a nadzienie się zetnie.
Odcięte górne części jabłek także zapiec krótko w piekarniku (krócej niż jabłka z sernikiem, tak, by zachowały kształt).
Po wyjęciu zdjąć folię, przykryć jabłka górną częścią (z ogonkiem), posypać pistacjami i cynamonem. Można też polać syropem klonowym.
Podawać ciepłe. Doskonale smakują z bitą śmietaną lub lodami.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się