Pain perdu z lodami sernikowymi

Pain perdu z lodami sernikowymi

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Jesienne wypieki, Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 5 porcji:

5 kromek czerstwego makowca
300 ml mleka
3 jajka
100 ml oleju

Lody sernikowe:

300 ml lodów waniliowych
150 g sernika

Sos karmelowy:
500 ml czerwonego wina
200 g Cukru Królewskiego z buraków cukrowych
50 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE

1.

Mleko rozbełtać z jajkiem aż do uzyskania jednolitej masy. Kromki makowca umieścić na płaskiej blaszce obok siebie. Zalać ciasto płynem i odstawić do nasączenia na 10 minut, obracając co jakiś czas, aby makowiec wchłonął cały płyn. Smażyć kromki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.

2.

Lody sernikowe
Sernik rozbić widelcem na mniejsze kawałki. Umieścić lody i sernik w misie Kitchen Aid i ubijać na maksymalnych obrotach aż masa się połączy. Odstawić do zamrażarki.

3.

W rondelku umieścić Cukier Królewski i podgrzewać aż do uzyskania karmelu na całej powierzchni. Wlać czerwone wino i gotować aż do zredukowania się płynu o połowę. Mieszając, dodać masło i przyprawę do piernika. Zdjąć z ognia i cały czas mieszać do pełnego rozpuszczenia się masła. Odstawić.

4.

Wykończenie
Chrupiące pain perdu podawać z kulką lodów i gorącym sosem karmelowym.

Przepis i produkty: Michał Kępiński

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!