Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie

Nie marnuj! Wykorzystaj ziemniaki, które zostały po ostatnim obiedzie i stwórz z nimi… pączki! Takie słodkości zachowują świeżość nawet na kilka dni po usmażeniu, są niezwykle delikatne i puszyste, a nadzienie pomarańczowe w nich to idealne wypełnienie.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki 20 szt:

  • 200 g ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych drożdży
  • 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 6 żółtek
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu, wódki lub octu 10%

Frużelina pomarańczowa:

  • 3 dojrzałe pomarańcze
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Królewski
  • 1, 5 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • skórka kandyzowana z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

1.

Dojrzałe pomarańcze okroić dookoła ze skórki tak, aby były pozbawione białych błon. Pokroić na mniejsze kawałki a następnie zmiksować blenderem na puree. Powinno być ok 400 ml.

2.

Żelatynę zalać wodą i odstawić. Puree przelać do garnka, dodać cukier a następnie całość zagotować.

3.

Wlać skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą i energicznie mieszając gotować jeszcze 2 minuty. Garnek zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Frużelinę odstawić do wystudzenia i stężenia.

4.

Roztopić masło i wystudzić. Mąkę odmierzyć i przesiać. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Żółtka z resztą cukru ubić na jasną puszystą masę.

5.

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, wystudzone ziemniaki, sól, roztopione masło i wyrobić ciasto. Wyrabiać ciasto ok. 10 min na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i dalej wyrabiać (ciasto będzie dość klejące, ale zmieni się po wyrastaniu. Najlepiej nie dodawać więcej mąki.)

6.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 60 minut, aż podwoi swoją objętość.

7.

Olej wlać do garnka (powinien być szeroki i duży) i na małym ogniu podgrzewać, trwa to dość długo dlatego najlepiej włączyć wcześniej. Oleju powinno być tyle aby pączki swobodnie w nim pływały.

8.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i ponownie zarobić.
Podzielić na równe części. Najlepiej użyć wagi i odważyć po 50-55 g każdą część ciasta. Uformować kulkę i spłaszczyć na krążek. Uformowane pączki ułożyć na papierze do pieczenia posypanym mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok 30 min.

9.

Kiedy olej osiągnie temperaturę 170*C wkładać pączki górną stroną w dół. Przykryć pokrywką i smażyć z każdej strony 2 min. Na pączkach powinna pojawić się biała obwódka co świadczy o jego lekkości i puszystości.
Usmażone pączki wykładać za pomocą wykałaczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

10.

Frużelinę przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć róg worka, można też użyć tylki prostej o śr. 1 cm. Pączki wystudzić a następnie za pomocą wykałaczki lub szpikulca zrobić otwór. Nadziewać pączki frużeliną.

11.

Czekoladę białą roztopić, przełożyć do małego woreczka i uciąć minimalnie róg. Polewać pączki. Udekorować skórką kandyzowaną z pomarańczy.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!