Brzoskwinie lub nektarynki pokroić na kawałki. Wsypać do miski, dodać cukier, odstawić na około 15 minut, aż puszczą sok. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Owoce zapiekane pod słodką kruszonką to przepyszny deser, który latem i jesienią sprawdza się najlepiej. Mnogość sezonowych owoców sprawia, że możemy dowolnie zestawiać ze sobą różne smaki i pomysły. A więc puśćmy nieco wodze fantazji i do dzieła!
Nadzienie:
Kruszonka:
Brzoskwinie lub nektarynki pokroić na kawałki. Wsypać do miski, dodać cukier, odstawić na około 15 minut, aż puszczą sok. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać schłodzone i pokrojone w kostkę masło, wsypać cukier i rozgnieść palcami tak, aby powstała kruszonka. Włożyć do zamrażarki na 15 minut.
Kokilki wysmarować masłem. Nałożyć brzoskwinie, wsypać borówki. Wierzch posypać obficie kruszonką, a następnie płatkami migdałów. Piec w temp. 190°C przez około 20 minut (na złoty kolor).
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się