Lody pistacjowe i jagodowo-lawendowe

Lody pistacjowe i jagodowo-lawendowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Lody pistacjowe

Składniki: 

  • 350 g pasty pistacjowej (bez dodatku cukru, może zawierać dodatek soli), 
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, 
  • 200 ml tłustego mleka, 
  • 5 łyżek Cukru pudru Królewskiego, 
  • posiekane pistacje (niesolone). 

 

Lody jagodowo-lawendowe 

Przepis na około 700-800 ml lodów.

Składniki: 

  • 80 g Cukru pudru Królewskiego, 
  • ok. 300 g jagód, 
  • garstka kwiatów lawendy, 
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 100 ml wody.

PRZYGOTOWANIE

1.

LODY PISTACJOWE:

Pastę pistacjową umieścić w rondelku, dodać do niej mleko oraz Cukier Królewski. Całość zagotować cały czas mieszając, a następnie pozostawić na około pięć minut na małym ogniu. Zdjąć rondelek z palnika i pozostawić masę do przestudzenia. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, należy wstawić ją do lodówki, by się schłodziła.

2.

Bardzo zimną śmietankę kremówkę przełóżyć do wysokiego naczynia i ubijać na najwyższych obrotach na gęsty i puszysty krem. Ważne, by nie śmietanka nie była ubijana zbyt długo, bo może to spowodować, że się zważy. Gdy bita śmietana będzie gotowa, wyjąć z lodówki schłodzoną masę orzechową i dodać do niej ubitą śmietanę, a następnie delikatnie połączyć na jednolitą masę za pomocą szpatułki.

3.

Gotową masę przełożyć do naczynia, w którym będzie mrożona. Wstawić do zamrażalnika na minimum pięć godzin.

4.

Następnie nałożyć do wafelków lub pucharków i posypać posiekanymi pistacjami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się