Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki, jedną do lodówki na 30 minut.
Kruche ciasto to świetny sposób na wykorzystanie żółtek, które zostają nam np. podczas pieczenia bezy. Nic się nie marnuje, a przy okazji mamy pyszny, szybki, domowy wypiek. A kruche ciasto, krem czekoladowy, banany i orzechy to przepyszne połączenie smaków, które na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości.
Ciasto:
Dodatkowo:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki, jedną do lodówki na 30 minut.
Orzechy posiekać. Banany przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Na ciasto wyłożyć warstwę kremu czekoladowego, nałożyć banany, posypać połową posiekanych orzechów. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce, posypać banany. Wierzch ciasta posypać pozostałą częścią posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec około 30 minut, na złoty kolor.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się