Krokieciki rybne

Krokieciki rybne

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie, Boże Narodzenie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 5 porcji

Krokiecki:

  • 500 g upieczonych ryb (łosoś, dorsz, makrela it.)
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Panierka:

  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 200g bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz

Kremowy sos grzybowy:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka chrzanu
  • 100 g cukru białego
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

Pozostałe:

  • olej do głębokiego smażenia,
  • 3 limonki

PRZYGOTOWANIE

1.

Ryby połamać na małe kawałki przy pomocy widelca lub dłoni. Dodać jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, należy dodać odrobinę wody, a jeśli zbyt wilgotna trochę mąki. Mozarellę pokroić na duże kawałki i obtoczyć masą rybną. Uformować kuleczki z wcześniej wymienionych składników. Odstawić.

2.

Panierka
Przygotować trzy miseczki. Z mąką, rozbełtanym jajkiem i bułką tartą. Panierować krokieciki zaczynając od mąki następnie jajko i butka tarta. Smażyć krokieciki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Osuszyć na ręczniku papierowym.

3.

Kremowy sos grzybowy
Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut. Przelać całość wraz z wodą do garnka wraz ze śmietaną oraz Cukrem Królewskim i gotować przez 5 minut na dużym ogniu. Zblendować na gładki sos przy pomocy blendera ręcznego. Schłodzić, a następnie dodać chrzan oraz bardzo drobno pokrojony szczypiorek. Doprawić solą oraz pieprzem.

Limonki przekroić na pół. Rozgrzać patelnię grillową i gdy zacznie dymić umieścić na niej limonki cięciem do patelni. Smażyć aż na limonkach pojawią się czarno-brązowe paski.

Przepisy i produkty: Michał Kępiński

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!