Dynię obrać ze skórki, upiec przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, następnie zblendować na gładka masę i schłodzić.
Kuszą wyglądem i zachwycają smakiem. Spróbuj dyniowych kopytek z nutą cynamonu i stwórz jesienną ucztę dla małych i… dużych domowników.
Kopytka dyniowe z cynamonem
Dynię obrać ze skórki, upiec przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, następnie zblendować na gładka masę i schłodzić.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Połączyć z dyniowym puree, solą, 1 łyżką cukru trzcinowego i 1,5 szklanki mąki. Zagnieść ciasto palcami na gładką kulę. Nie wyrabiać zbyt długo.
Podzielić ciasto na 3 części. Z każdej formować wałeczek delikatnie podsypując mąką. Spłaszczyć i pociąć na ukos na 2-3 cm kluseczki.
Kopytka wrzucać partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotować ok. 3 min do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną, cynamonem i cukrem trzcinowy Królewski.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się