Wszystkie odpady z pomarańczy rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 20 minut.
Jesienna aura służy sięgnięciu po domowe konfitury. Przygotujcie pyszną konfiturę z pomarańczy w stylu less waste, która będzie świetnym dodatkiem do słodkich śniadań i deserów.
Składniki na 5 porcji:
600 g cukru
Skórki i odpady z kilku pomarańczy
garść suszonych daktyli bez pestek
1 l soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
1 gałązka rozmarynu
Wszystkie odpady z pomarańczy rozłożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 20 minut.
Do garnka przełożyć pieczone pomarańcze, cukier oraz sok pomarańczowy. Gotować na małym ogniu przez 10 minut a następnie zmiksować blenderem ręcznym na gładki krem.
Dodać cynamon, kilka igieł rozmarynu i posiekane daktyle. Przełożyć do słoiczków.
Przepis na konfiturę powstał w ramach warsztatów kulinarnych Cukru Królewskiego przez szefa kuchni Michała Kępińskiego.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się