Klasyczne tiramisu z mascarpone na bazie kawy

Klasyczne tiramisu z mascarpone na bazie kawy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • serek mascarpone 250 g
  • dwa żółtka (jaja wyjmij wcześniej z lodówki)
  • 2 łyżki cukru pudru Królewski
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 36% do deserów
  • opakowanie biszkoptów, np. Lady Fingers
  • dwa kubki mocnej kawy
  • gorzkie kakao do posypania deseru

PRZYGOTOWANIE

1.

Zaparzyć dwa kubki mocnej kawy i odstawić do wystygnięcia.

Sparzyć jaja wrzątkiem, następnie oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem pudrem Królewski na puszystą i jasną masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i śmietankę. Ubijać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

2.

Naszykować pucharki, energicznie zanurzyć biszkopty w kawie (nie powinny być zbyt mokre) i ułożyć na dnie pucharków po jednej warstwie, następnie dodać warstwę kremu i ponownie ułożyć warstwę z biszkoptów. Ważne, by ostatnia warstwa deseru była z kremu.

3.

Deser wstawić do lodówki, w celu schłodzenia. Przed podaniem posypać obficie gorzkim kakao.

Tiramisu doskonale smakuje w towarzystwie ulubionej kawy.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się