Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez około 40 minut.
Spróbujcie galettes, francuski wypiek przygotowany z kruchego ciasta, wypełniony owocami. Nasza propozycja to kombinacja truskawek i nektarynek, ale można tutaj użyć w zasadzie każdych owoców, które akurat mamy pod ręką.
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez około 40 minut.
Nektarynki i truskawki pokroić w plastry. Wsypać do miski, dodać cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek. Na środku ułożyć owoce. Zagiąć brzegi ciasta do środka, docisnąć. Boki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać migdałami w płatkach. Piec w temp. 180C przez 25-30 minut. Ostudzić. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się