Zagnieść ciasto z mąki, cukru pudru Królewski, masła, żółtka, soli i wody. Szybko połączyć składniki w jednolitą masę.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru Królewski
120 g zimnego masła
1 żółtko
1–2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
500 g dojrzałych śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego Królewski
kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
2 łyżki płatków migdałów
odrobina skórki startej z cytryny (dla świeżości)
Zagnieść ciasto z mąki, cukru pudru Królewski, masła, żółtka, soli i wody. Szybko połączyć składniki w jednolitą masę.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki.
Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem, cukrem trzcinowym, wanilią i startą skórką cytrynową.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm (można od razu na papierze do pieczenia).
Na środku ułożyć śliwki, zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu.
Brzegi ciasta zawinąć do środka, częściowo przykrywając nadzienie.
Wierzch posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika i piec około 35–40 minut, aż ciasto stanie się złociste.