Galette ze śliwkami, cynamonem i nutą wanilii 

Galette ze śliwkami, cynamonem i nutą wanilii 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru Królewski
120 g zimnego masła
1 żółtko
1–2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Składniki na nadzienie:

500 g dojrzałych śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego Królewski
kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
2 łyżki płatków migdałów
odrobina skórki startej z cytryny (dla świeżości)

PRZYGOTOWANIE

1.

Zagnieść ciasto z mąki, cukru pudru Królewski, masła, żółtka, soli i wody. Szybko połączyć składniki w jednolitą masę.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

2.

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki.
Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem, cukrem trzcinowym, wanilią i startą skórką cytrynową.

3.

Piekarnik nagrzać do 200°C.

4.

Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm (można od razu na papierze do pieczenia).
Na środku ułożyć śliwki, zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu.
Brzegi ciasta zawinąć do środka, częściowo przykrywając nadzienie.
Wierzch posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika i piec około 35–40 minut, aż ciasto stanie się złociste.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się