Maliny myjemy, osuszamy je na papierowym ręczniku.
Lato w pełni, więc korzystamy z jego obfitości w postaci świeżych owoców. Warto jednak pomyśleć o tym, jak zachować letnie owoce na okres jesienno-zimowy i na przykład zamknąć je w słoiczku w postaci dżemu czy konfitury. Jeśli chodzi o maliny, świetnym połączeniem może być dodatek mięty i limonki, który urozmaici smak przetworów.
Maliny myjemy, osuszamy je na papierowym ręczniku.
Wsypujemy je do garnuszka, dodajemy cukier po czym gotujemy na niedużym ogniu około 60 minut (lub dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardziej gęstą konsystencję).
Następnie dodajemy sok wyciśnięty z limonki i posiekane listki mięty, całość zagotowujemy.
Tuż po zdjęciu z ognia dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, po czym stawiamy słoiczki do góry dnem, aby się zawekowały. Gdy ostygną możemy je odwrócić.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się