Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać ziarenka i razem ze śmietanką, dyniowym puree oraz cynamonem umieścić w niedużym garnuszku. Całość podgrzewać na niedużym ogniu regularnie mieszając. Po zagotowaniu odstawić do przestygnięcia.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać ziarenka i razem ze śmietanką, dyniowym puree oraz cynamonem umieścić w niedużym garnuszku. Całość podgrzewać na niedużym ogniu regularnie mieszając. Po zagotowaniu odstawić do przestygnięcia.
Gdy krem stygnie, ostrożnie wydrążyć dynie, tak by nie naruszyć ich ścianek.
Żółtka ubić z Cukrem Pudrem Królewski na jasny krem. Cały czas mieszając, stopniowo wlewać przestudzoną, masę do żółtek.
W wydrążone dynie wlać przygotowaną masę. Tak przygotowany deser włożyć do blaszki do pieczenia wypełnionej do połowy gorącą wodą. Woda powinna sięgać poniżej połowy głębokości dyń.
Włożyć desery do piekarnika nagrzanego do ok. 120oC i zapiekać około 50 – 60 minut. Gotowy krem, w części środkowej, powinien mieć konsystencję podobną do galaretki.
Wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić w lodówce na 2-3 godziny.
Przed podaniem deseru, jego powierzchnię należy posypać Cukrem Trzcinowym Królewski i karmelizować cukier a pomocą palnika. Podawać natychmiast.
Smacznego!
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się