Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ten prosty, włoski placek z dodatkami na wierzchu niegdyś pełnił rolę pospolitego dania dla najbiedniejszych. Dziś kochają go tłumy na całym świecie, a pomysłów na dodatki, sposób przygotowania i innowacje nie sposób zliczyć. Są wersje street foodowe, ale też wyrafinowane, luźne inspiracje na jej temat w renomowanych lokalach. No i oczywiście domowa pizza. Taka, jaką lubimy najbardziej, bo może się na niej znaleźć dokładnie to, na co akurat mamy ochotę.
Ciasto:
Dodatki:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Pomidory umieścić w garnku, dodać czosnek i przyprawy, wszystko gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Ostudzić.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych kulek, każdą rozciągnąć dłońmi na nieduży placek. Posmarować sosem pomidorowym. Nałożyć pieczarki, szynkę i mozarellę. Piec w temp. 250°C przez około 10 minut. Po upieczeniu udekorować listkami bazylii.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się