Cukier umieścić w garnku lub na patelni, podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Gdy nie ma w domu nic słodkiego, a najdzie Cię ochota na małe przyjemności zerknij do lodówki. Jeśli znajdziesz w niej masło i mleko, a w szafce cukier z tych trzech składników wyczarujesz słodkie, domowe cukierki – karmelki.
Cukier umieścić w garnku lub na patelni, podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Wyłączyć palnik, dodać do cukru masło, wymieszać. Następnie wlewać cienką strużką mleko, cały czas mieszając, do połączenia składników.
Wylać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać solą. Odstawić w temp. pokojowej na około 2 godziny, aż masa stężeje i będzie się ją dało pokroić na cukierki.
Uwagi: aby przechować cukierki przez kilka dni warto je zawinąć w papierki z papieru do pieczenia, ponieważ są kleiste. Po 2-3 dniach karmelki skruszeją i przestaną być ciągnące.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się