Deserki truskawkowe

Deserki truskawkowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe

Po długim zimowo-wiosennym okresie powoli nadchodzi upragnione lato. Obfitujący w truskawki maj jest jego doskonałym przedsmakiem. Mamy ochotę na lekkie i świeże posiłki, stąd nasza propozycja na lekki, jogurtowy deser na bazie truskawek, który na pewno przypadnie Wam do gustu.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 300 g świeżych truskawek
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 40 g żelatyny
  • 80 ml gorącej wody
  • Opcjonalnie: maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Truskawki odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji. Do pozostałych dodać do nich cukier puder. Zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na jednolitą masę.

Krok  2
2.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jogurt wymieszać z musem z truskawek i rozpuszczoną żelatyną.

Krok  3
3.

Masę truskawkową Przełożyć do kokilek. Schłodzić przez około 3 godziny, aż całkowicie stężeje.

Krok  4
4.

Wyjąć deserki z kokilek (kokilki najlepiej ogrzać w gorącej wodzie, aby łatwo dało się wyjąć z nich masę). Wierzch deserków udekorować cząstkami truskawek i ewentualnie malinami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się