Truskawki odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji. Do pozostałych dodać do nich cukier puder. Zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
Po długim zimowo-wiosennym okresie powoli nadchodzi upragnione lato. Obfitujący w truskawki maj jest jego doskonałym przedsmakiem. Mamy ochotę na lekkie i świeże posiłki, stąd nasza propozycja na lekki, jogurtowy deser na bazie truskawek, który na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
Truskawki odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji. Do pozostałych dodać do nich cukier puder. Zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na jednolitą masę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jogurt wymieszać z musem z truskawek i rozpuszczoną żelatyną.
Masę truskawkową Przełożyć do kokilek. Schłodzić przez około 3 godziny, aż całkowicie stężeje.
Wyjąć deserki z kokilek (kokilki najlepiej ogrzać w gorącej wodzie, aby łatwo dało się wyjąć z nich masę). Wierzch deserków udekorować cząstkami truskawek i ewentualnie malinami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się