Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wydrążamy ze środka ziarenka. Dodajemy do śmietanki i zagotowujemy razem z cukrem. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Nowoczesny i ujmująco pyszny deser w Twojej kuchni – crème brulee ze świeżymi owocami. Wypróbuj nasz przepis i daj się uwieść słodyczy!
Składniki:
Dodatkowo:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wydrążamy ze środka ziarenka. Dodajemy do śmietanki i zagotowujemy razem z cukrem. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
W osobnej miseczce mieszamy żółtka i małym strumieniem wlewamy śmietankę, cały czas mieszając, ale tylko do połączenia. Nie ubijamy!
Masę przelewamy do kokilek (wystarczy na 5-6 sztuk) i następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 110°C na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki.
Przed podaniem posypujemy deser cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem lub wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kilkanaście sekund pod mocno rozgrzanym grillem.
Podajemy ze świeżymi owocami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się