Blogerka poleca
Corn dogi z sosem słodko-kwaśnym
Transmisje meczów nie mogą się obyć bez pysznych przekąsek. Polecamy Wam właśnie jedną z nich: świetne "corn dogi" z sosem słodko-kwaśnym. Łatwo się je przyrządza i z pewnością zaspokoją wymagania każdego kibica.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
- około 200 g parówek lub cienkich kiełbasek
- 200 g mąki kukurydzianej
- 50 g płatków kukurydzianych
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 100 ml passaty pomidorowej
- 30 ml octu ryżowego
- 1 papryczka chilli (świeża lub ususzona)
- sól do smaku
Przygotowanie
1
krok
Papryczkę chilli bardzo drobno siekamy, wrzucamy ją na patelnię, dodajemy passatę pomidorową, cukier trzcinowy oraz ocet ryżowy, doprawiamy solą i całość gotujemy około 15 minut.

2
krok
Płatki kukurydziane kruszymy. 50 g mąki kukrydzianej mieszamy z pokruszonymi płatkami, doprawiamy solą, mieszamy.

3
krok
Do miski wbijamy jajka, dodajemy pozostałą mąkę kukurydzianą i mleko, doprawiamy solą i wszystko mieszamy na gładką i jednolitą ale dość gęstą masę.

4
krok
Parówki/kiełbaski nadziewamy na patyczki do szaszłyków, maczamy kiełbaskę w cieście, po czym obtaczamy w kukurydzianej panierce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.

Składniki
- około 200 g parówek lub cienkich kiełbasek
- 200 g mąki kukurydzianej
- 50 g płatków kukurydzianych
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 30 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 100 ml passaty pomidorowej
- 30 ml octu ryżowego
- 1 papryczka chilli (świeża lub ususzona)
- sól do smaku
Smacznego !
Mus czekoladowy z ricottą i galaretką winno-granatową
Kurki w zalewie
Wegański mazurek
Czekoladki z syropem brzoskwiniowo-imbirowym