Cobbler z gruszkami, cynamonem i płatkami migdałów 

Cobbler z gruszkami, cynamonem i płatkami migdałów 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Pikniki i grille, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ok. 7 gruszek
Ok. 5 łyżek cukru trzcinowego Królewski
Sok z połowy cytryny
3/4 łyżki cynamonu
Garstka płatków migdałowych

Kruszonka:

Ok. 300 g mąki pszennej
200 g masła
5 łyżek cukru trzcinowego Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Na dnie naczynia ułożyć owoce, skropić je cytryną, posypać cukrem i cynamonem.
Przygotować kruszonkę: połączyć mąkę, cukier, dodać masło pokrojone w kostkę i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Posypać gruszki kruszonką.

2.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut – aż kruszonka się zarumieni i stanie chrupiąca, a gruszki zmiękną i puszczą sok.
Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika, posypać cobbler płatkami migdałów.
Podawać na ciepło – idealnie smakuje z lodami waniliowymi albo kleksem bitej śmietany.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się