Czekoladę rozpuścić z masłem, ostudzić. Jajka i żółtko roztrzepać widelcem, dodać jogurt, wymieszać.
Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto z mnóstwem jagód i nutką białej czekolady, skąpane w jagodowym lukrze to idealny pomysł na słodkie co nie co. Nie warto się zbyt długo zastanawiać, trzeba je koniecznie wypróbować!
Ciasto:
Lukier:
Czekoladę rozpuścić z masłem, ostudzić. Jajka i żółtko roztrzepać widelcem, dodać jogurt, wymieszać.
Mąkę pszenną przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Stopniowo wlać ostudzoną masę z białej czekolady i masę z jajek, wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać jagody, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 45 minut. Ostudzić.
Przygotować lukier. Dwie łyżki jagód przetrzeć przez sitko, dodać białko i stopniowo cukier puder, wymieszać do powstania gładkiego lukru. Polać ostudzone ciasto.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się