Ciasto jagodowa delicja

Ciasto jagodowa delicja

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Pikniki i grille

Spróbuj bardzo jagodowego i lekkiego ciasta na biszkopcie i serowej piance oraz galaretce. Połączenie, które na lato sprawdzi się idealnie!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa jagodowa:

  • 250 g jagód
  • 1000 g sera w wiaderku lub bardzo gęstego jogurtu typu grecki
  • 200 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 40 g żelatyny
  • 60 ml wody

Galaretka jagodowa:

  • 1 litr wody
  • 1 czerwona galaretka
  • 250 g jagód
  • 30 g żelatyny

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Białka ubić na sztywno z cukrem drobnym. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 30 minut, na złoty kolor, ostudzić.

Krok  2
2.

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Część jagód rozgnieść widelcem. Dodać do sera/jogurtu, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać. Na koniec dodać żelatynę, wymieszać. Wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na ostudzony biszkopt. Odstawić do lodówki do stężenia.

Krok  3
3.

Gorącą wodę wymieszać z galaretką i żelatyną do rozpuszczenia. Wystudzić. Dodać jagody, odstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wylać na masę jagodową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się