Ciasteczka walentynkowe

Ciasteczka walentynkowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Walentynki, Przepisy na niemarnowanie

Szukasz walentynkowej inspiracji na wspaniały deser? Wykorzystaj zamrożone owoce, resztki świątecznych ciast czy skrawki z biszkoptu, które na pewno masz w zamrażarce. Stwórz wspaniałe cakesickles less waste!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Frużelina:

  • 130 g owoców czerwonych mrożonych tj. Truskawki, maliny, porzeczki
  • 1 łyżka cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka wody

Masa czekoladowa:

  • 240 g zimnego biszkoptu
  • 100 g kremu czekoladowo orzechowego
  • 50 g mascarpone

Polewa:

  • 300 g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Dekoracja:

  • 50 g białej czekolady+ kilka kropel naturalnego barwnika w żelu
  • Pokruszone maliny liofilizowane

PRZYGOTOWANIE

1.

Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Owoce włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować ok. 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.

2.

Biszkopt pokruszyć, przełożyć do misy miksera i zmiksować na drobne kawałki. Następnie dodać krem czekoladowo-orzechowy oraz mascarpone i całość zmiksować do połączenia się składników.

3.

Foremki silikonowe w kształcie serduszek wyłożyć do połowy masą czekoladową, tak aby nachodziła na boki. Na środek wyłożyć frużelinę i przykryć masą czekoladową. Ostrożnie włożyć patyczek i formę wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

4.

Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i wymieszać z olejem kokosowym. Przelać do wąskiego wysokiego naczynia. Wyjąć z foremek zamrożone ciasteczka i wkładać do lekko przestudzonej czekolady tak, aby w całości zostały pokryte polewą. Gotowe lody układać na folii aluminiowej.

Krok  5
5.

Odrobinę czekolady włożyć do małego rękawa cukierniczego i dodać kilka kropel naturalnego barwnika. Rękaw zawiązać i włożyć na kilka minut do szklanki gorącą wodą. Polewę wymieszać, odciąć malutki róg i polewać lody od razu przyklejając posypkę (szybko zastyga). Gotowe lody przechowywać w lodówce aż się rozmrożą.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się