Choinki z ciasta czekoladowo-piernikowego 

Choinki z ciasta czekoladowo-piernikowego 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki – ciasto
(tortownica 24 cm)

150 g masła
120 g gorzkiej czekolady (min. 60%)
150 g cukru brązowego Królewski
2 jajka (w temp. pokojowej)
150 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy korzennej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru mielonego
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Krem z białej czekolady:

250 g białej czekolady
200 g miękkiego masła
2–3 łyżki cukru pudru Królewski
barwniki spożywcze: czerwony i zielony
opcjonalnie: 1–2 łyżki mleka lub śmietanki (jeśli krem będzie zbyt gęsty)
złote gwiazdki i perłowe posypki (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE

1.

Ciasto

Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem lub posmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 170°C (góra–dół).
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W misce wymieszać jajka z cukrem brązowym Królewski – tylko do połączenia.
Wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz dodać mleko, wymieszać.
Przesiać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól i proszek do pieczenia.
Dodać składniki suche do mokrych i wymieszać delikatnie – jedynie do połączenia.
Masę przelać do tortownicy.
Piec 20–28 minut, do uzyskania konsystencji wilgotnego brownie.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.

2.

Krem z białej czekolady

Białą czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, następnie odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć na jasną, puszystą masę.
Dodać cukier puder Królewski i zmiksować do połączenia.
Wlewać powoli przestudzoną, płynną czekoladę, miksując na wolnych obrotach.
W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub śmietanki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Podzielić krem na części i zabarwić barwnikami.
Przełożyć krem do worków cukierniczych i udekorować całkowicie wystudzone ciasto.
Na koniec dodać ozdoby: złote gwiazdki i perłowe posypki.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się