Chocolate con churros – hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym

Chocolate con churros – hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Churros to tradycyjna, hiszpańska przekąska z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju. Często porównuje się je do naszych pączków, znacznie jednak różnią się od nich kształtem – powinny być podawane w formie „patyczków” o przekroju gwiazdy. Oprószone cukrem z cynamonem i maczane w gorącym sosie czekoladowym są ponoć ulubioną śniadaniową przegryzką mieszkańców słonecznej Hiszpanii. Jeśli jeszcze czujecie wakacyjny klimat, lub chcecie powspominać letnie wojaże – ten przepis jest dla Was!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Churros (ok. 45 szt.):

  • 13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 250ml wody
  • 75g masła
  • 140g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • olej słonecznikowy (do smażenia)

Posypka:

  • 80g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sos czekoladowy:

  • 80g czekolady deserowej
  • 125ml śmietanki kremówki
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Wodę, cukier i masło podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia składników. Zmniejszamy płomień palnika na średni, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą, zaczynamy energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolite ciasto zbijające się w kulę. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do ciasta roztrzepane w miseczce jajka, miksujemy. Z początku ciasto będzie rzadkie, szybko jednak zacznie gęstnieć – aby churros trzymały kształt, masa musi być naprawdę gęsta. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, lub po prostu do grubego foliowego woreczka z obciętym końcem. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej – powinno być go tyle, by ciasto swobodnie pływało po powierzchni. Jak najbliżej tafli oleju wyciskamy z rękawa paseczki o długości ok. 10 cm, odcinamy ciasto od tylki nożyczkami. Gdy tylko jedna strona churro się zarumieni, obracamy go na drugą stronę. Wyławiamy i odsączamy z tłuszczu kładąc pączka na papierowym ręczniku.

Krok  2
2.

W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, oprószamy churros z każdej strony.

Krok  3
3.

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy do

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się