Mleko, cukier, sól i masło zagotować. Przesiać do garnka kakao i mleko w proszku, dodać kardamon, wymieszać podgrzewając jeszcze przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
Poniżej przedstawiamy łatwy i szybki przepis na ten tradycyjny deser. To bardzo uniwersalne ciasto, które doczekało się wielu wersji smakowych m.in. z bakaliami. Z powiedzeniem do bloku możemy dodać orzechy, wiórki kokosowe, migdały oraz uwielbiane przez dzieci pianki. Blok czekoladowy na zimno przygotowujemy bez herbatników, ponieważ podczas schładzania w lodówce bardzo by rozmiękły. Jesteśmy pewni, że nie tylko miłośnicy kakao pokochają blok czekoladowy. Bez pieczenia i bez dużego wysiłku wykonasz ten niezwykle pyszny deser. Sprawdź, jak zrobić blok czekoladowy i oczaruj najbliższych!
Blok czekoladowy
Mleko, cukier, sól i masło zagotować. Przesiać do garnka kakao i mleko w proszku, dodać kardamon, wymieszać podgrzewając jeszcze przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
Do ciepłej masy dodać wszystkie bakalie oraz pokrojone na mniejsze kawałki owocowe pianki, wymieszać.
Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzić. Wierzch posypać płatkami kokosa, docisnąć je do powierzchni. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 3 godziny). Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się