Truskawki obieramy z szypułek, miksujemy blenderem na jednolitą masę. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, studzimy, a następnie łączymy z masą truskawkową oraz połową cukru pudru.
Szybki i bardzo prosty w przygotowaniu „patriotyczny” deser idealnie sprawdzi się na Mundial. Polecamy kibicowanie z naszymi biało-czerwonymi galaretkami!
Truskawki obieramy z szypułek, miksujemy blenderem na jednolitą masę. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, studzimy, a następnie łączymy z masą truskawkową oraz połową cukru pudru.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody, studzimy, a następnie łączymy z jogurtem natuarlnym i pozostałym cukrem pudrem.
Do kokilek lub innych niedużych naczyń wylewamy pierwszą warstwę – jogurtową. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy do momentu, aż masa stężeje (około 40 minut).
Gdy masa jogurtowa stężeje wykładamy na nią masę truskawkową, ponownie wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Gdy masa truskawkowa także stężeje wyjmujemy galaretki z kokilek (najlepiej w tym celu włożyć na kilka sekund kokilki do naczynia z gorącą wodą). Wyjmujemy galaretki i układamy je na talerzykach tak, aby biała wartswa znalazła się na górze. Wierzch możemy opcjonalnie udekorować cząstkami truskawek.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się