Aromatyzowane mieszadełka do herbaty

Aromatyzowane mieszadełka do herbaty

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Cukrowe mieszadełka to uroczy drobiazg, który przyda Wam się nie tylko w domu, ale i może stać się miłym, słodkim upominkiem dla Waszych bliskich. Dzięki dużym kryształom kruszonego kandyzu pięknie prezentują się w towarzystwie herbat sypanych, a przygotowany z mieszanki świątecznych smaków syrop sprawi, że napój zyska nie tylko słodycz, ale i przyjemny aromat.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • cukier kandyz kruszony Cukier Królewski do obtoczenia
  • 50 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Cukier do wypieków równomiernie rozsypujemy na dnie rondelka. Zalewamy sokiem, dodajemy cynamon i anyż. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas ściągamy syrop z brzegów garnka silikonową łopatką, by się nie przypalił. Kiedy mocno się spieni, ściągamy naczynie z ognia i po chwili sprawdzamy konsystencję – powinien być bardzo gęsty. Pod żadnym pozorem nie próbujemy rozgrzanego syropu, ani nie dotykamy go palcami.

Krok  2
2.

Drewniany patyczek zanurzamy w syropie do poziomu, do którego będziemy chcieli pokryć go kandyzem. Wkładamy do miseczki z cukrem, dociskamy drobinki by dobrze się przykleiły. Jeśli syrop na patyczku wystygnie, a nadal będą widoczne wolne miejsca, można nałożyć na nie kroplę mikstury i przykleić brakujące ziarenka. Zastygający syrop co jakiś czas podgrzewamy krótko na małym ogniu, pilnując by nie przypalał się na brzegach garnka.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!