Ciastka czekoladowe miksujemy na piasek, a w kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę mlecznej czekolady i masło.
Kiedy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze w tym roku truskawki, zdecydowanie zasługują na najlepszą celebrację. W połączeniu z czekoladą tworzą duet idealny, któremu nikt się nie oprze! Masz chwilę? Spróbuj!
Spód:
Krem:
Do dekoracji:
Ciastka czekoladowe miksujemy na piasek, a w kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę mlecznej czekolady i masło.
Całość mieszamy ze sobą i wykładamy spód tortownicy, wkładamy do lodówki na min 30 min.
W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem – 1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmujemy z ognia i studzimy.
Śmietankę i mascarpone ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cienką strużką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając.
Masę wykładamy na wcześniej schłodzony spód, na wierzch dodajemy świeże truskawki. Tartę przechowujemy w lodówce.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się