Ciasto biały Lion

Ciasto biały Lion

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Karnawał, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

– 50 g masła

– 120 g cukru brązowego

– 500 g mleka skondensowanego słodzonego

– 400 g herbatników

– 2 batony Lion

– 400 ml śmietanki 30%

– 250 g mascarpone

– 1 śmietan fix

– 100 g białej czekolady

– 2 batony Lion do ozdoby + posypka świąteczna

PRZYGOTOWANIE

1.

Na suchej patelni podgrzewamy cukier, nie mieszamy. Jak już się roztopi dodajemy masło i mieszamy. Kolejno dolewamy mleko skondensowane, mieszamy i gotujemy przez 8 minut. Karmel zgęstnieje.

2.

Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę oraz śmietan fix, ubijamy na sztywno. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Chłodną dodajemy do ubitej śmietanki, dodajemy pokrojone w drobno batony. Mieszamy tylko do połączenia. Nie ubijajcie już dłużej, bo masa się zważy! Formę na ciasto wykładamy papierem. Na spód wykładamy herbatniki, połowa karmelu, herbatniki, 2/3 masy, herbatniki, reszta karmelu, herbatniki, reszta masy, posypujemy batonami i posypką. Do lodówki na co najmniej 4 godziny.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się