Ciasteczka z płynną czekoladą

Ciasteczka z płynną czekoladą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Karnawał, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

– jajko L
⁃ 200 g Cukru Królewskiego Brązowego
⁃ 130 g masła
⁃ 2 łyżki kakao
⁃ płaska łyżeczka proszku do pieczenia
⁃ 170 g mąki tortowej
⁃ 24 kostki mlecznej czekolady lub około 4 łyżek kremu czekoladowego

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło rozpuścić i podgrzewać na wolnym ogniu aż zmieni kolor na jasno brązowy (tzw. palone masło). Jeśli do ciasteczek będzie używany krem czekoladowy zamiast czekolady w kostce to należy wycisnąć go na papier do pieczenia i wstawić do zamrażarki. Do wystudzonego masła dodać cukier brązowy oraz jajko.

2.

Mąkę, kakao i proszę wymieszać i dodać do mokrych składników – wymieszać. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki – każdy z nich spłaszczyć, na środek nałożyć 2 kostki czekolady lub zamrożony krem, skleić, uformować na kształt ciasteczek i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 180 stopniach

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się