Kardamonki

Kardamonki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na około 10 bułeczek:

· 550 g mąki pszennej typ 650

· 200 ml ciepłego mleka

· 2 średniej wielkości jajka

· 100 g rozpuszczonego masła

· 35 świeżych drożdży

· 70 g cukru trzcinowego @cukierkrolewski

· szczypta soli

Składniki na nadzienie:

· 150 g rozpuszczonego masła

· 140 g cukru trzcinowego @cukierkrolewski

· 3 łyżki kardamonu mielonego

· 1 łyżka cynamonu

· kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:

· jedno jajko

· 3 łyżki śmietanki 30%

· odrobina cukru trzcinowego @cukierkrolewski do posypania

PRZYGOTOWANIE

1.

Do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, dodaj łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do misy miksera wsyp pozostałą mąkę, cukier i sól, dodaj dwa jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj mikserem około 2 minuty i dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj całość mikserem około 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

2.

Do miski wsyp cukier, dodaj rozpuszczone masło oraz przyprawy i wanilię. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki i duży prostokąt, wyłóż i rozsmaruj całą masę a następnie złóż dwa razy ciasto i ponownie rozwałkuj. Odcinaj paski o grubości około 1,5 cm i zawijaj w spiralkę a następnie w ślimak zawijając tak by bułeczki nie otworzyły się podczas pieczenia. Gotowe bułeczki odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, a następnie posmaruj rozkłóconym jajkiem ze śmietanką i posyp cukrem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się