Dynię podziel na mniejsze części, wydrąż miąższ, ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj lekko oliwą i piecz w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach ( do miękkości). Wystudzoną dynię obierz ze skóry i zblenduj.
Ok. 700 g dyni (do wykorzystania 300g puree z dyni)
⁃ 170 g mąki tortowej + do podsypania
⁃ sól, pieprz
⁃ mała cebula
⁃ łyżeczka masła
⁃ łyżeczka Cukru Królewskiego trzcinowego
Do pesto:
⁃ łyżka tartego grana padano
⁃ pęczek świeżej kolendry (może być zwiędła)
⁃ łyżka oliwy
⁃ duży ząbek czosnku
⁃ sól, pieprz
Dynię podziel na mniejsze części, wydrąż miąższ, ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj lekko oliwą i piecz w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach ( do miękkości). Wystudzoną dynię obierz ze skóry i zblenduj.
Skarmelizuj cebulkę na maśle z dodatkiem Cukru Królewskiego trzcinowego.
Wszystkie składniki na pesto zblenduj lub utłucz w moździerzu.
Do puree z dyni dodaj mąke, przyprawy i łyżką wymieszaj na gładkie ciasto. Podsypując mąką, uformuj kluseczki.
Gnocchi ugotuj w osolonej w wodzie (od wypłynięcia od 2 minut). Wyjmij kluseczki z wody, przełóż na patelnie z cebulka, wymieszaj a następnie połącz z pesto.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się