Gnocchi dyniowe

Gnocchi dyniowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ok. 700 g dyni (do wykorzystania 300g puree z dyni)

⁃ 170 g mąki tortowej + do podsypania

⁃ sól, pieprz

⁃ mała cebula

⁃ łyżeczka masła

⁃ łyżeczka Cukru Królewskiego trzcinowego

Do pesto:

⁃ łyżka tartego grana padano

⁃ pęczek świeżej kolendry (może być zwiędła)

⁃ łyżka oliwy

⁃ duży ząbek czosnku

⁃ sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

1.

Dynię podziel na mniejsze części, wydrąż miąższ, ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj lekko oliwą i piecz w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach ( do miękkości). Wystudzoną dynię obierz ze skóry i zblenduj.

2.

Skarmelizuj cebulkę na maśle z dodatkiem Cukru Królewskiego trzcinowego.

3.

Wszystkie składniki na pesto zblenduj lub utłucz w moździerzu.

4.

Do puree z dyni dodaj mąke, przyprawy i łyżką wymieszaj na gładkie ciasto. Podsypując mąką, uformuj kluseczki.

5.

Gnocchi ugotuj w osolonej w wodzie (od wypłynięcia od 2 minut). Wyjmij kluseczki z wody, przełóż na patelnie z cebulka, wymieszaj a następnie połącz z pesto.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się