Sernik Dyniowy

Sernik Dyniowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 350 g ciastek typu Oreo
  • 80 g masła
  • 350 g pieczonej dyni
  • 1 kg zmielonego twarogu (może być gotowy do sernika)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g cukru pudru Królewski
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń wanilinowy bez dodatku cukru
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE

1.

Upiec dynię pokrojoną w kawałki do miękkości, a następnie odkroić skórkę i pozbyć się ew. gniazd nasiennych. Tak przygotowaną i upieczoną zblendować i odmierzyć potrzebną ilość pulpy z dyni. Dynię zmiksować mikserem (ważne, by nie robić tego blenderem) z twarogiem i serkiem mascarpone.

2.

Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować do połączenia składników w jednolitą masę.

3.

Ciasteczka dokładnie zmielić w malakserze lub pokruszyć, następnie dodać roztopione masło i ponownie zmiksować. Tak przygotowanymi wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy ok. 24 cm.

4.

Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut. Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce.

5.

Można podawać z ulubioną polewą, np. czekoladową, karmelową czy z białej czekolady.



Smacznego!

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się