Powidła z piekarnika

Powidła z piekarnika

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg śliwek węgierek
  • 230 g Cukru Królewskiego Trzcinowego
  • opcjonalnie cynamon lub przyprawa do piernika

PRZYGOTOWANIE

1.

Śliwki umyj, wypestkuj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Połącz je z cukrem i przyprawami.

2.

Wstaw naczynie bez pokrywki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz od 2-3 godzin w zależności od tego jaką gęstość chcesz uzyska. Mieszaj powidła co jakiś czas by uniknąć przypalenia.

3.

Gorące przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem do wystudzenia. Powidła nie wymagają pasteryzowania.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!