W garnuszku umieścić jagody z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem Królewski. Całość mieszać i gotować na małym ogniu – doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć garnek z ognia i zmiksować owoce. Przetrzeć je przez sitko – w celu pozbycia się skórek.
Składniki na 3 porcje:
Śmietankowa warstwa:
Do dekoracji:
W garnuszku umieścić jagody z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem Królewski. Całość mieszać i gotować na małym ogniu – doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć garnek z ognia i zmiksować owoce. Przetrzeć je przez sitko – w celu pozbycia się skórek.
Żelatynę zalać wodą – tylko do przykrycia – i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie postawić ją na palniku i podgrzewać (bez zagotowania!), mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę oraz i doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z palnika. Dodać przetarte owoce, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Studzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszać zawartość od czasu do czasu. Gdy masa zacznie gęstnieć, umieścić w salaterkach lub kieliszkach. Desery trzymać w lodówce całą noc.
Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Tak przygotowaną wyłożyć na deser i ozdobić owocami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się