Tort na Dzień Matki

Tort na Dzień Matki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe

Dziecinnie prosty i szybki, a jaki… efektowny! W tym wyjątkowym dniu postaw na pewne i uwielbiane smaki. Wykorzystaj przetworzy z ubiegłego lata i zaskocz mamę przepięknym kwiatowym tortem!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g domowego dżemu truskawkowego

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • kwiaty jadalne do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka ubić na puszystą masę wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie, cienką stróżką wlać olej cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia.

2.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 20-22 cm i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35-40 min. Piec do suchego patyczka.

3.

Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubić na puszystą masę.

4.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzoną dodać do wcześniej ubitej masy. Mieszać szpatułką do połączenia.

5.

Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć kremem. Na jedną warstwę wyłożyć dżem truskawkowy. Ozdobić jadalnymi kwiatami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się