Składniki na kruszonkę wyrób w misce rękami. Kiedy składniki się połączą, odstaw do lodówki.
Śliwki w syropie czekały właśnie na ten przepis! Wykorzystaj je i zrób przepyszne ciasto z przepisu Oli Tatki pełne słodyczy z korzenną, jesienną nutą.
Ciasto:
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę wyrób w misce rękami. Kiedy składniki się połączą, odstaw do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). W tym czasie w dwóch osobnych miskach połącz składniki na ciasto, osobno suche i mokre. Następnie wsyp suche do mokrych, dokładnie wymieszaj.
Wyłóż na tortownicę (ok. 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto dodaj pokrojone śliwki (jeśli używamy świeżych, to obtaczamy je w łyżce mąki ziemniaczanej) i całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 50 min (do suchego patyczka).
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się